Królowa kaczka z szagolami i modrą kapustą [GAERIA]
Aż szesnaście regionalnych potraw oceniała w tym roku kapituła rawickiego konkursu na produkt regionalny. To już trzecia edycja tego wydarzenia i, jak przyznają członkowie konkursu, z roku na rok poziom rośnie.
Głównym celem konkursu jest poszukiwanie i ochrona przed zapomnieniem gminnych przepisów regionalnych i tradycyjnych, a także produktów charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wyjątkową wizytówką.
-Na początku mieliśmy do czynie głównie z potrawami przygotowanymi na podstawie przysłowiowych przepisów babci czy cioci z domowego zeszytu – mówi Julita Augustyniak, Kierownik Biura Obsługi Inwestora i Przedsiębiorcy oraz Biura Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego Gminy Rawicz. – Z roku na rok coraz bardziej liczy się natomiast kreatywność i pomysłowość.
Organizatorem konkursu był Urząd Miejski Gminy Rawicz oraz Muzeum Ziemi Rawickiej. Patronat nad konkursem objęła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego z siedzibą w Warszawie.
W tym roku „wystartowało” 16 regionalnych przysmaków. Nagrody rozdano w czterech kategoriach.
Kategoria I: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Rawickiemu Stowarzyszeniu Rodziców i Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych „Bursztyn”
za produkt: Pierś z kaczki pieczona, szagole i kapusta modra zasmażana.
Kategoria II: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Dziennemu Domowi Pomocy Społecznej w Rawiczu
za produkt: Sernik wielkanocny.
Kategoria III: napoje regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Edycie Naskręt – Lawendowy Łaszczyn
za produkt: Lawendówka na zdrowie.
Kategoria IV: inne produkty regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich w Ugodzie „Ugodzianki”
za produkt: Zupa szczawiowa.
Rawicki konkurs jasno pokazuje bogactwo smaków, z jakimi mamy do czynienia w południowej części Wielkopolski, czy w Wielkopolsce Gościnnej. Goście i turyści mogą ich skosztować albo w restauracjach albo w gospodarstwach agroturystycznych w naszym regionie.
Słowniczek dla turysty: „szagole” to inaczej kluski szagówki, zwane też kopytkami.
Źródło: www.rawicz.pl
fot. Urząd Miejski Gminy Rawicz